Oksijenin hastaya verilme şekline göre her iki birim de kullanılmaktadır. FiO2 değeri yüzdesel bir değerdir. Hastanın almış olduğu havanın içindeki oksijen yüzdesini gösterir. Eğer hasta, oda havasında nefes alıyor ve bir oksijen takviyesi yapılmıyorsa akciğerlerine giren havanın içindeki oksijen oranı %21’dir. FiO2 ayarı yapılabilen Ventilatör cihazlarında hastanın almış olduğu havanın içindeki oksijen oranı, ventilatörün içindeki bir mikser aracılığıyla %21 ile %100 aralığında hastanın ihtiyacına göre klinisyen tarafından seçilebilmektedir.
Eğer hastaya verilen oksijen, bir nazal (burun) kanül veya standart oksijen maskesi ile veriliyorsa, istenen saflıktaki 1 litre/dk’lık oksijen akışı, FiO2 değerinin yaklaşık %2 ila %3 civarında artışına sebep olur. Bu FiO2 artış oranları, kullanılan kanül ve maske gibi arayüzlerin kalitesine, tasarımına ve cinsine göre değişiklik gösterir. Oksijen akışı litre/dk biriminden yükseltildiğinde, aynı oranlarda FiO2 değeri de artırılmış olur.
Örneğin oksijen-hava mikserine sahip bir NIMV BPAP vasıtasıyla hastaya oksijen veriliyorsa ve cihazın maksimum oksijen girişi 15 litre/dk ise, hastaya verilen FiO2 oranı %60 ile %65 seviyelerine kadar çıkartılabilir. Eğer mikser girişi 30 litre/dk oksijen girişine imkân veriyorsa FiO2 oranı %100 değerine artırılabilir anlamına gelmektedir.
Aynı miktarda oksijen akışı ayarlanmasına rağmen, FiO2 değerini daha yüksek % oranlarında artırabilen oksijen rezervuarlı veya ventüri akış özellikli oksijen maskeleri de bulunmaktadır.