Geçmişten günümüze Akut Solunum Yetmezliği sebebiyle milyonlarca kişi hayatını kaybetti. 2002 yılındaki akut solunum sendromu ve 2012’de Orta doğu solunum sendromu ile korona virüsünü kişiden kişiye buluşan ve yüksek akut solunum yetmezliği görülme riskini artırmıştır. 2019 yılının son döneminde başlayan ve Çin’den yayılan yeni tip korona virüsü (2019-nCov) için artan alarm, geçmişteki büyük salgınları aklımıza getirmektedir.
Hafif ve Orta dereceli akut solunum yetmezliği için Non-invaziv ventilasyon tedavisi yaygın bir tedavidir. Yapılan bazı klinik çalışmalar ile spontan solunum veya entübasyon ile ventilasyona kıyasla mortalite (ölüm riski) azalmaktadır. Yoğun bakım ve Acil servislerde giderek non-invaziv ventilasyon tedavisi daha fazla uygulanmaktadır. Akut Solunum yetmezliği non-invaziv ventilasyon tedavisinde genellikle Tam yüz (Total Full Face) maske ve Kask (Helmet) maske tercih edilmektedir.
Makaleyi Görüntülemek için : Tıklayın
Entübasyon veya bronkoskopi gibi hastane prosedürleri esnasında aerosolizasyon, diğer hastaları ve hastane çalışanlarını grip salgınındaki gibi hızla artabilecek enfeksiyon riski büyük bir endişe yaratmaktadır. Hastane enfeksiyonunun farklı similasyon çalışmalar neticesinde non-invaziv ventilasyon esnasında tam yüz maskelerinin çevresinde de enfeksiyon meydana gelebilir. Buna göre, viral pandemik enfeksiyon sırasında non-invaziv ventilasyon güvenliği ve etkinliği bir tartışma konusudur ve trakeal entübasyon ile tedavi Yoğun bakımdaki yatak sayısını hızlıca tüketebilir. Bu sebepten non-invaziv ventilasyon yoğun bakım birimi dışında tedavi sağlanabilir.
Non-invaziv ventilasyonu esnasında güvenliği artırmak için arayüz olarak Kask (Helmet) maske kullanılabilir. Kask (Helmet) maskeler ventilatöre bir yay valfi ile bağlandığından hava dağılımı olmadan aerosolleşmeyi önlemek için düşünülebilir. Ne yazık ki bir kask (helmet) maskesi çoğu tam yüz maskesinden daha pahalı olduğundan özellikle viral doğasından şüphelenilen (ve her şeyden önce , büyük ve kıtalar arası yayılan salgınlar esnasında) akut solunum yetmezliği ile karşılaşıldığında kask maskelerin non-invaziv ventilasyon esnasında arayüz olarak kullanılması önerilmektedir.
Kritik Bakım. 2019; 23 : 337
Lancet. 2020;( çevrimiçi yayın tarihi 24 Ocak )
Lancet. 2009; 374 : 250-259
Crit Care Med. 2015; 43 : 880-888
Göğüs. 2009; 136 : 998-1005