Özellikle yenidoğan ve bebeklerde ortaya çıkan solunum sıkıntılarında sıklıkla uygulanan NFCN tedavisi, yetişkin hastalarda ARDS tedavisinde de uygulanmakta ve seçili hastalarda başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Bununla birlikte HFOT veya HFNC tedavisi nazal kanüllerle uygulandığı, açık hatlı arayüz kullanılma zorunluluğu ve tedavinin format gereği hasta devresinde 60 litre/dakika gibi yüksek hava akımı olduğundan, normal uygulamalarda hastanın ağzının açık olması, kanül çevresindeki hava kaçakları nedeniyle Covid-19 gibi hava yoluyla bulaşma riski yüksek olan hastalıkların tedavisinde bazı ekstra önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.
Bazı HFOT kullanıcıları, Covid-19 salgını sırasında HFNC kanülleri üzerine koruyucu siperlikler takmışlardır. Bu siperlikler, HFOT sürekli yüksek akışlı cihazının, kullanım ortamına virüs yayılma hızını keserek azaltabilir. Bununla beraber, HFOT kanülü üzerine bir non-vented oranazal maske takılması ve maske çıkışına bakteri-virüs filtresi konulması uygulama maliyetini artırmasına rağmen, hava kaçaklarını azaltacak bir diğer önlem olarak düşünülebilir.
Salgın sebebiyle zorunlu olarak akla gelen koruyucu amaçlı bu özel uygulamanın, HFOT nazal kanül akışının ventüri etkisini azaltıp azaltmayacağı, tedavi performansına olumsuz bir etkisinin olup olmayayacağı konusu ayrıca değerlendirilmelidir.
Ekstra dikkatle ve bulunacak bazı özel metotlarla bu kaçakların elimine edilmesi başarısız olursa, HFOT tedavisi sağlık çalışanlarına hastalık bulaşma konusunda ciddi bir kaynak haline dönüşebilir. DSÖ tarafından yapılan uyarılara ek olarak Covid-19 vakalarına HFOT uygulayan Sağlık Çalışanları tarafından hazırlanan her türlü bilimsel yayınlara göz atılarak öneriler dikkate alınmalıdır. Her zaman olduğu gibi, salgın döneminde her türlü fedakarlığı göstererek olağanüstü bir azimle bizlere hizmet eden Sağlık Çalışanlarının sağlığı bizler için çok önemlidir. Onlara müteşekkiriz.